Preuzmite ili šaljite pakete putem novog dostavnog kanala Hrvatske pošte

Objavljeno: 17.08.2022.

Paketomati su postavljeni diljem Hrvatske, uključujući i otoke Krk, Pag, Lošinj, Brač i Korčulu

Žuti automatizirani uređaji s pretincima različitih dimenzija sve češći su prizor u mjestima i gradovima diljem Hrvatske. Otkako je Hrvatska pošta predstavila novi dostavni kanal prošle godine, postavljeno je već više od 150 paketomata koji su promijenili način na koji korisnici primaju i šalju pošiljke.

S paketomatima na frekventnim lokacijama korisnici više ne ovise o terminu kojeg odredi dostavljač, nego sami biraju gdje i kad će preuzeti pošiljku. Paketomati su dostupni svaki dan u tjednu, od 0 do 24 sata, a korisnici mogu beskontaktno preuzimati i slati svoje pakete u vrijeme kada im najviše odgovara, ali i vraćati robu kupljenu u e-trgovinama za koju je već plaćen povrat. Ovakva vrsta dostave odgovara svim životnim stilovima, a pogotovo korisnicima koji žive bržim ili dinamičnim načinom života. Za dostavu i otpremu pošiljaka s paketomata brine se Paket24 – usluga brze paketne dostave u Hrvatskoj pošti, koja na nove lokacije dostavlja i pošiljke naručene u domaćim i stranim e-trgovinama.

Osim praktičnosti, paketomati su važan adut Hrvatske pošte u smanjenju emisija štetnih plinova i s razlogom se zovu zelenim i održivim dostavnim kanalom. Naime, paketomati povećavaju postotak uručenja u prvom pokušaju, a dostavna vozila trebaju obići manje lokacija čime se smanjuju emisije stakleničkih plinova. Samo na jednom paketomatu mogu se isporučiti ili poslati desetci pošiljaka, a paketomati se u pravilu nalaze na frekventnim i lako dostupnim lokacijama do kojih se u većini slučajeva može doći pješke, javnim prijevozom ili biciklom. Upravo su paketomati i električna vozila glavna kombinacija s kojom Hrvatska pošta planira znatno smanjiti emisije ugljika.

Nova dostavna mreža Hrvatske pošte bit će kompletirana nakon postavljanja tristotog paketomata, a popis već postavljenih paketomata provjerite ovdje.