Gradovi Domaćini / Etapa 6

Zagrebačka županija

Zagrebačka županija, popularno zvana i 'zagrebački zeleni prsten', područje je izuzetno velikog bogatstva baštine i prirodnih ljepota. Šume i gore isprepletene su brojnim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama. Planinarima, rekreativcima i zaljubljenicima u prirodu željnima okrijepe svoju ponudu nude brojni ugostiteljski objekti i planinarski domovi. Vikend izletnici pronaći će svoje odredište u nekom od izletišta i OPG-a, te tri vinske ceste - Plešivičkoj, Zelinskoj i Samoborskoj.


Ovo je kraj izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine. Brojni su spomenici koji podsjećaju na njegovu prošlost: dvorci, kurije, drvena sakralna baština...
Kulturna ponuda Zagrebačke županije raznolika je i bogata. Manifestacije i događanja organiziraju se tijekom cijele godine (od Samoborskog fašnika, Turopoljskog Jurjeva, Dana Jelačića, Međunarodnog viteškog turnira Vitezova zelingradskih, do Jaskanskih vinskih svečanosti, Bučijade, manifestacije Perunfest, Svetonedeljska fišijada, „Kaj su jeli naši stari“, Dugoselskih jeseni i niz drugih).


Uz iznimnu gastro-eno, kulturnu i sportsko-rekreativnu turističku ponudu, Zagrebačka županija idealno je odredište za svačiji ukus.

Izvor: www.tzzz.hr 

Turistička zajednica Zagrebačke županije