Gradovi Domaćini / Etapa 1

Osječko-baranjska županija

Cikloturizam na svjetskoj razini bilježi ubrzani rast, a Osječko-baranjska županija sa gotovo 240 kilometara biciklističkih staza spremno dočekuje ovaj turistički trend. Sve je više zaljubljenika u aktivan odmor koji žele ljepote Slavonije i Baranje upoznati na dva kotača.

Najznačajnije biciklističke rute kroz Slavoniju i Baranju su dva Eurovelo pravca. Ruta Dunav, dio EuroVelo 6-Atlantik-Crno more i koridora 9 i 1 glavnih cikloturističkih ruta RH, ruta Drava, dio EuroVelo 13-Put željezne zavjese i koridora 1 glavnih cikloturističkih ruta RH i ruta Panonski put mira koja je uspostavljena suradnjom Osijeka i Sombora.

Rute Dunav, Drava i Panonski put mira sve više privlače inozemne goste kojima su, osobito u Baranji, na raspolaganju i brojni smještajni kapaciteti koji nude posebne uvjete za bicikliste, a označeni su takozvanom „Bike&Bad“ oznakom.

Sve je više i manifestacija koje povezuju aktivan odmor s kulturnim, gastro i eno sadržajima,  a Osječko-baranjska županija uz brojne druge oblike turizma, veliki naglasak stavlja upravo na cikloturizam.

 

Izvor: TZ Osječko-baranjske županije