Gradovi Domaćini / Etapa 6

Vrbovec

Vrbovec je gradić udaljen od Zagreba 40-ak kilometara u smjeru sjeveroistoka. Prvi pisani spomen Vrbovca potječe iz 1244. godine u darovnici Bele IV. Kroz povijest pripadao je mnogim poznatim obiteljima, među ostalima obitelji Frankopan, Zrinski, Patačić i de Piénnes. Zahvaljujući tome može se podičiti brojnim znamenitim osobama iz prošlosti koje su rođene ili su živjele u Vrbovcu, a svaka od njih svojim je djelovanjem unaprijedila gospodarski, kulturni ili društveni razvoj. U Vrbovcu su rođeni ban Petar Zrinski (1621. – 1665.), književnica i prva hrvatska novinarka Marija Jurić Zagorka (1873. – 1957.), Krunoslav Kuten – pjesnik.
Osim poznatih povijesnih osoba koje su obogatile kulturnu baštinu grada Vrbovca također moramo spomenuti i kulturna dobra u Vrbovcu i okolici. To su kaštel u Vrbovcu, odnosno njegovi ostatci od kojih danas postoje kula i dvorac obitelji Patačić u gradskom parku, gdje su i crkva svetog Vida te župni dvor, mauzolej obitelji de Piénnes s pozlaćenom kupolom na gradskom groblju, dvorac Lovrečina grad, crkva svetog Lovre u Lovrečkoj Varoši.
Najveći događaj je turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ koja već 39 godina uzastopno privlači brojne posjetitelje iz zemlje i inozemstva čuvajući tradiciju, kulturu i običaje vrbovečkog kraja.

Izvor: https://tz-vrbovec.hr