Timovi / ISRAEL CYCLING ACADEMY

ICA ISRAEL CYCLING ACADEMY

Zemlja tima: Izrael Sportski direktor: VAN LANCKER Eric Kategorija: UCI Professional Continental Teams

Izraelska profesionalna kontinentalna momčad ove se sezone drastično pojačala u evidentnom pokušaju iskoraka na međunarodnoj biciklističkoj sceni. Razloga za to ima više. Prvi i osnovni jest taj što ovogodišnje, 101. izdanje Gira d'Italia starta četvrtog svibnja u Jeruzalemu. To je pak bio osnovni razlog zašto je organizator talijanske Grand Tour utrke dodijelio izraelskom timu jednu od četiri pozivnice. Bit će to debi izraelske momčadi na Grand Tour utrkama, odnosno na jednome od triju najvećih biciklističkih natjecanja.

Ekstra dimenziju momčadi će prvenstveno dati dvojica prekaljenih biciklista iz World Tour momčadi. Ruben Plaza 38-godišnji je Španjolac pristigao iz Mitchelton-Scotta. Tijekom plodonosne   je karijere skupio 12 nastupa na trima najvećim utrkama, pobjeđujući etape na Vuelti e España i Tour de Franceu. Na Vuelti 2005. bio je šestoplasiran u generalnom plasmanu, dok je pet godina kasnije Tour završio na desetom mjestu.

Belgijac Ben Hermans u najzrelijim je sportskim godinama (31), te je predviđen za nositelja momčadskih aspiracija na Giro d'Italiji. On je tri puta dosad nastupao na Giru, a dva puta na Vuelti. Stigao je iz BMC Racing Teama.

Uz uistinu ozbiljne i kompetitivne prinove, spremne izdići razinu momčadi za stepenicu ili dvije, Izraelce će na Giru predvoditi aktualni latvijski prvak u cestovnom biciklizmu Krists Neilands, čovjek s tek 23 navršene godine i 16 mjeseci boravka u momčadi, kojem će to biti premijera na Grand Touru.

Za nas je važnije da će Neilands predvoditi Israel Cycling Academy na Touru of Croatia.

Eksplozivno je Latvijac nedavno nastupao na Tirreno-Adriaticu, upuštajući se u višestruke bjegove. Jednako se ponašao i prvom sljedećom prilikom, na najdužoj jednodnevnoj biciklističkoj utrci na svijetu Milan – San Remo, kada je sjajno napao pri usponu na legendarni uspon Poggio, izazvavši trenutačnu i pravovremenu reakciju konačnog pobjednika Vincenza Nibalija.

Baš poput Neilandsa, koji u Hrvatskoj nastupa prvi put, ekstremno napadački i agresivno, od prvog izdanja Toura of Croatia voze članovi izraelske momčadi. Kad bi se zbrojili kilometri provedeni u bjegovima, Israel Cycling Academy vjerojatno bi se pokazao najpoduzetnijim timom u trogodišnjoj povijesti TOC-a.