Gradovi Domaćini / Etapa 4

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija  jedna je od najrazvijenijih i najprivlačnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, posebna zbog jedinstvenog spoja zelenog i plavog. Obuhvaća tri različite prostorne cjeline, primorska područja Opatijske rivijere, grada Rijeke i Riječkog prstena, Crikveničko – vinodolske rivijere, zatim kvarnerske otoke Krk, Rab, Cres i Lošinj, te brdoviti Gorski kotar. U turističkoj promociji to raznoliko „ zeleno-plavo“ podneblje Primorsko-goranske županije  nazivamo Kvarner.

Uz kombinaciju izvrsnog zemljopisnog položaja i blage mediteranske klime, ovo je prostor na kojem su se stoljećima ispreplitali najrazličitiji utjecaji koji danas čine Kvarner modernom, atraktivnom turističkom destinacijom, regijom mirisa i okusa, destinacijom zdravlja, dobre hrane i vina, bogate prirodne i kulturne baštine, destinacijom za odmor svih generacija. Kvarner se posebno ističe nacionalnim parkom Risnjak i parkom prirode Učka, prirodnim fenomenima, zaštićenim područjima, rijetkim staništima bjeloglavog supa, ali jednako tako i kao kolijevka hrvatske glagoljaške baštine, s gradovima prekrasne arhitekture, profinjenosti i avangarde.

Ponajviše, Kvarner je prepoznat po izvanrednoj i dokazano blagotvornoj klimi koja je, uz blizinu regije velikim gradovima srednje Europe, upravo i bila razlogom dolaska prvih posjetitelja krajem 19. stoljeća, gradnje lječilišta i rehabilitacijskih centara, popratnih hotela i drugih sadržaja, utemeljujući tako današnje turističko gospodarstvo.

 Upravo zbog bogatsva prirodne i kulturne baštine Primorsko-goranska županija ima sve uvjete za cjelogodišnji turizam. U Gorskom kotaru uređena je mreža skijališta s Platkom kao najvećim sportsko-rekreacijskim centrom i jedinstvenom skijaškom stazom s pogledom na Jadransko more. Za ljubitelje aktivnog odmora uređeni su i kilometri biciklističkih staza, šetnica, planinarskih staza. Kvarner je poznat i kao aktraktivna nautička destinacija s velikim brojem marina i lučica, a grad Rijeka, koji je ujedno i sjedište Županije, poznato je odredište urbanog turizma. Grad Rijeka je nositelj i prestižne titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine.     

 

www.pgz.hr